DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék

Fotó: Hemző Károly
Szőlős-fűszeres
borzselé
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 1/2 biocitrom
- 2 tasak/12 lap (20 g) zselatin
- 7-7,5 dl tokaji hárslevelű
- 100 g kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- kisujjnyi fahéj
- 6-8 szem szegfűszeg
- 1 dl tokaji aszú
- 250 g fehér és vörös csemegeszőlő
- 100 g friss dió
- néhány kisebb citromfűlevél
1. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, sárga héjából burgonyahámozóval 2-3 ujjnyit lehántunk, levét kinyomjuk és átszűrjük. A zselatint 1 dl (a lapokat 1,5 liter) hideg vízben felpuhítjuk.
2. A tokaji hárslevelűt felforraljuk a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromhéjjal. Fedő alatt 10 percig pihentetjük, majd leszűrjük. 4-5 ek. meleg borral olvadásig kevergetjük a zselatint (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), aztán a bor egészéhez öntjük, hozzáadjuk az aszút is, és langyosra hűtjük.
3. A szőlőt megmossuk, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a nedvességet, leszemezzük. Ha vastag a héjuk, azt szép türelmesen lehántjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk, magjaikat késheggyel kiemeljük.
4. 4 nagyobb kehely/kompótostálka aljára 1-1 merőkanál lét szedünk, beleszórjuk a szőlőszemeket és az arányosan elosztott diógerezdeket, végül felöntjük a zselatinos borral (ha időközben megdermedne, fellangyosítjuk), és legalább 2 órára, illetve tálalásig hidegre tesszük. Tálaláskor zsenge szőlőlevelekkel, -kacsokkal vagy citromfűlevélkékkel (esetleg mélyhűtött ribizliszemekkel vagy cukrozott cseresznyével) díszítjük. Vaníliás cukorral édesített tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Ha gyerek is kap belőle, bor helyett szűrt szőlő- vagy almalével készítjük, úgy is nagyon finom!
– Készíthetjük vegyes gyümölcsökkel, illetve ezek mélyhűtött/befőtt változatával is, az a lényeg, hogy legalább egyharamda friss gyümölcs legyen.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
272 kcal/kehely
Nehézségi fok: