2020. július 7.
Appolónia napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Babos-húsos
paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 doboz főtt vörös kidney bab (400 g)
  • 200 g póréhagyma (fehér és világoszöld része)
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 300 g krumpli
  • 1+2 ek. olaj
  • 250 g darált marhahús
  • 1 tojássárgája
  • 1 kk. pirospaprika + a szóráshoz
  • 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 3 ek. csípős ketchup
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1-2 ek. tejföl
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A babot bő vízzel leöblítjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a pórét vékony karikákra, a hagymákat finomra vágjuk (néhány pórégyűrűt félreteszünk).

2. Megfonnyasztjuk 1 ek. olajban a hagyma felét és az áttört fokhagymát, kissé hűlni hagyjuk, majd összedolgozzuk a darált hússal, a tojássárgájával, a pirospaprikával, a fűszerkeverékkel, ízlés szerint sóval és borssal. Apró gombócokat formáluk belőle, nagyobb serpenyőben, 2 ek. felforrósított olajban körbepirítjuk őket (5 perc), tányérra szedve félretesszük.

3. A zsiradékba dobjuk a pórét és a maradék hagymát, 2 percig pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, felforraljuk, majd átöntjük egy közepes méretű fazékba. Hozzáadjuk az apróra felkockázott krumplit, a paradicsompürét és a paradicsomot levével együtt, kissé megsózzuk, 10-12 percig szelíd forralással főzzük.

4. Hozzákeverjük a ketchupot, a babot, valamint a  húsgombócokat, jól összeforraljuk (3 perc), végül ízlés szerint édesítjük, utánasózzuk és frissen őrölt borssal illatosítjuk (a leves alapíze enyhén csípős). Pórékarikákkal, tejföllel, petrezselyemmel és néhány csipet pirospaprikával díszítve tálaljuk.

Változatok:

Készíthetjük 125 g száraz babból is, amelyet előző este beáztatunk hideg vízbe, majd másnap 1 babérlevéllel és 2-3 gerzed fokhagymával ízesített friss vízben puhára főzünk (főzőlevét felhasználjuk az étel készítéséhez).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

445 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Téli minestrone
csicseriborsóval

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tejszínes
cukkinikrémleves

Spenótos
omlett-tekercs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Zöldbabcsokor
paprikával

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Zöldséges rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: