KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval
Hozzávalók 4 személyre:
- 450 g közepes nagyságú cékla
- 500 g burgonya
- 500 g sütőtök
- 1 piros húsú paprika
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- 2 ág rozmaring (20 cm-esek)
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 3 körte (kb. 500 g)
- 2 ek. dió
- 1-2 szál petrezselyem
1. A céklákat 10 percre beáztatjuk langyos vízbe, aztán alaposan megsikáljuk, szárcsonkjukat és farkincájukat eltávolítjuk, karcsú gerezdekre szeljük (meghámozni nem kell, mert sülés közben megpuhul a héjuk és ehető!). A zöldségeket megtisztítjuk. A burgonyát és a sütőtököt meghámozzuk, a burgonyát hasábokra, a sütőtököt és a paprikát nagyobb kockákra, a hagymákat gerezdekre vágjuk.
2. Az összes zöldséget és a fokhagymát tepsibe terítjük, meglocsoljuk az olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egyik rozmaringág levélkéit lecsipkedjük, finomra aprítjuk, és a fűszerkeverékkel együtt lazán a zöldségekhez keverjük. 200 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
3. A körtéket megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük. A diót darabosra tördeljük, majd a körtével együtt a zöldségágy tetejére rendezzük, és további 25-30 perc alatt az egészet puhára, de kissé még ropogósra sütjük.
4. A zöldséget tálra halmozzuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, tetejét és tál szegélyét a maradék rozmaringból csipkedett bóbitákkal díszítjük. Önmagában hústalan egytálételként vagy hirtelensültek köreteként kínálhatjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor