2020. november 24.
Emma napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Sült alma-
cékla köret

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g apró szemű cékla
  • 1 nagy fej hagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • só fehér bors
  • 1 ág (20 cm-es) rozmaring
  • 2 nagyobb, savanykás alma
  • 3 ek. citromlé
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 1-2 apró chilipaprika

1. A céklát 30 percre beáztatjuk langyos vízbe, aztán erős szálú (kizárólag konyhai célokra használt) kefével alaposan megsikáljuk. A gumók két végét leválasztjuk, karcsú gerezdekre szeljük, tepsibe terítjük – meghámozni nem szükséges, héja a sülés folyamán megpuhul, csaknem eltűnik.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymagerezdeket ellapítjuk, majd az olajjal együtt a céklához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a rozmaringlevelek felével, alufóliával letakarjuk, és 180 °C-os sütőben 30 percig pároljuk.

3. Az almákat megmossuk, elnyolcadoljuk, magházukat kivájjuk, meglocsoljuk a citromlével, és lazán a céklához keverjük. Visszatesszük a sütőbe, fólia nélkül az egészet puhára sütjük (további 20-25 perc). Nem túl mély tálba szedjük, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemmel, végül a chilipaprikával és a maradék rozmaringgal díszítjük. Sült halak, szárnyasok, pecsenyék köreteként kínálhatjuk, de önmagában is pompás.

Tippek:

– Ha egytálételnek szánjuk, a cékla és az alma mennyiségét megkétszerezzük, továbbá 400 g meghámozott, hasábokra vágott burgonyával gazdagítjuk.
– Süthetjük a tűzhelylapon, nagy méretű serpenyőben is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 30 perc áztatási idő

Energiatartalom:

145 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Zöldbabcsokor
paprikával

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Sonkás és
sajtos roló

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Almás-zöldséges
heringsaláta

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Krumplisaláta
túrókrémmel

Zöldséges
húsgombócok

Sonkás-almás
kínaikel-saláta

Húsos
lilahagymatorta

Almás-sárgarépás
káposztasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: