DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek

Fotó: Hemző Károly
Mákos-almás
máglyarakás
Hozzávalók 8 kockához:
- 100 g puha mazsola
- 4 ek. rum
- 8 császárzsemle vagy vajaskifli
- 7 dl tej
- 1 biocitrom héja
- 1 vaníliarúd
- 4 tojás
- 80 g kristálycukor
- 1+2 ek. vaj/margarin
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 4 savanykás alma
- 120 g darált mák
- 50+50 g porcukor
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 2 ek. baracklekvár
1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A zsemléket ujjnyi vastagon felszeleteljük, mélyebb tálba szórjuk. A tejet felforraljuk 3 ujjnyi citromhéjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belőle kikapargatott péppel. A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habosra keverjük a kristálycukorral, majd apránként hozzászűrjük a tejet, folyamatosan keverve összeforrósítjuk (nem szabad felforrnia, mert kicsapódik a tojás!), a zsemlére öntjük és 15-20 percig állni hagyjuk.
2. Vajjal/margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk egy négyszögletes sütőtálat vagy kisebb tepsit. Az almákat meghámozzuk. A mákot összekeverjük 50 g porcukorral és a fahéjjal. A krémesre puhult zsemle felét a tálba terítjük, megszórjuk a mák felével és a rumos mazsolával, majd egyenesen a tetejére gyaluljuk az almákat. Megszórjuk a maradék mákkal, betakarjuk a maradék zsemlével, és a tetejére tördeljük a maradék vajat/margarint. 200 °C-os sütőben ropogósra sütjük (30 perc).
3. A tojásfehérjéket előbb 1 csipet sóval, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. Lazán beleforgatjuk a baracklekvárt, a rakottas tetejére kócosítjuk, és további 10 percig sütjük. Langymelegen, nagyobb kockákra vágva tálaljuk. Felforrósított gyümölcsdzsemet, almás-meggyes kompótot kínálhatunk hozzá, de anélkül is nagyon finom!
Fontos:
Ha előzőleg zsiradék vagy zsiradékot tartalmazó anyag, pl. tojássárgák kikeverésére használtuk a habverőt, gondosan el kell mosni mielőtt a fehérjék felveréséhez kezdenénk, mert ha a legcsekélyebb zsiradék is maradt rajta, egyszerüen nem verődik fel a hab!
Változatok:
Készíthetjük
– alma helyett alaposan lecsepegtetett, kimagozott, illetve felaprózott, karakteres ízű befőttekből is (meggy, barackfélék, szilva stb.);
– mák helyett darált dióval;
– tej helyett 2 dl vízzel higított 5 dl félédes borral is.
Megjegyzések:
Nyugodtan adhatjuk gyereknek is, hiszen a rumban lévő alkohol sütés közben elillan, csak finom aromája marad meg!