DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Gyümölcssaláta
ananászbölcsőben
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kisebb ananász
- 1 narancs és/vagy 2-3 mandarin
- 1 rózsaszín húsú grépfrút
- 4 kivi
- 1 savanykás alma
- 1 körte
- 100 g nagy szemű szőlő
- 1 citrom leve
- 2 ek. porcukor
- 1 dl illatos likőr pl. triple sec
- 1 gránátalma vagy 50 g (mélyhűtött) ribizli
- néhány mentabóbita
1. Az ananászokat folyó víz alatt leöblítjük, szárazra töröljük, hosszában kettévágjuk. Hegyes késsel körben bevagdossuk a húsukat (2 cm vastag gyümölcsfal maradjon!), kiemeljük, fás közepüket kivágjuk, a gyümölcshúst felaprózzuk, mély tálba tesszük.
2. A gyümölcsöket megmossuk, a szőlő kivételével meghámozzuk, apró kockákra-darabkákra vagdossuk (az almát és a körtét azonnal az átszűrt citromlébe forgatjuk, hogy meg ne barnuljanak). A szőlőt leszemezzük, a túl nagy szemeket, félbevágjuk, magjaikat eltávolítjuk. Az összes gyümölcsöt (a citromlével együtt) az ananászhoz adjuk, megszórjuk a porcukorral, megöntözzük a likőrrel, és lazán összekeverjük. Fóliával letakarjuk, 1 órára hidegre tesszük. A kivájt fél ananászokat ugyancsak fóliába csomagoljuk és behűtjük.
3. Tálaláskor az „ananászbölcsők” aljából levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek, tányérra helyezzük őket, megtöltjük a gyümölcssalátával. A gránátalmát félbevágjuk, hártyái közül kanálháttal kiütögetjük a „gyöngyöket” (a ribizlit előzőleg hagyjuk felengedni), a saláta tetejére szórjuk, és mentalevélkékkel díszítve kínáljuk.
Tippek:
– Készíthetjük mélyhűtött gyümölcsökből vagy befőttekből is, de mindig legyen benne friss gyümölcs is! Ha ananászbefőttet használunk, a gyümölcssalátát csinos üvegtálkákban/öblös kelyhekben kínáljuk.
– Likőr helyett készíthetjük szűrt alma-, szőlő-, rostos narancslével, néhány csepp rumaromával is.
Elkészítési idő:
30 perc
+1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
251 kcal/adag
Nehézségi fok: