2022. október 1.
Malvin napja van

Lajos Mari

1943. szeptember 12-én születtem Budapesten.

1961-ben érettségiztem a budapesti Veres Pálné Leánygimnáziumban.

1961-66-ig az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar-olasz szakos hallgatója voltam, ahol középiskolai tanári diplomát szereztem.

1966-ban született olasz férjemmel, Salvarani Guglielmóval közös lányunk, Zsófia.

Férjem 1968-ban bekövetkezett haláláig óraadó tanárként, általános iskolában magyar nyelvet és irodalmat tanítottam, majd a külkereskedelemben dolgoztam – elsősorban olasz cégek magyarországi képviseletét láttam el. Közben meghívott előadóként az ELTE Bölcsészettudományi Karának Olasz Tanszékén tanítottam (színháztörténet, reneszánsz lektúrák).

1973-83-ig a Pannónia Filmstúdió szinkrondramaturgja voltam, kb. 300 külföldi film magyar szövegét készítettem el. Egyidejűleg műfordítóként az Európa, a Gondolat és a Móra Könyvkiadóknak, illetve a Nagyvilág c. irodalmi folyóiratnak, valamint a Színháztörténeti Intézetnek dolgoztam.

1979-ben ösztöndíjjal hosszabb időt töltöttem Rómában.

1982-ben férjemmel, Hemző Károly fotográfussal kezdtük el készíteni 99/33-as (előbb a Corvina, majd
az Aquila, jelenleg a Sanoma kiadó gondozásában megjelenő), 25 címből álló szakácskönyvsorozatunkat, amelyek folyamatosan újabb és újabb kötetekkel bővülnek. 1999-ben egy új, 66-os sorozat is indult, amelyben képeken keresztül, lépésről lépésre mutatjuk be az ételek elkészítésének menetét, ezidáig 5 kötetben. Könyveink mintegy 4 millió példányban, 8 idegen nyelven is megjelentek.

1983 óta vagyok szabadúszó, 1997-től pedig a Magyar Újságírók Szövetségének tagja.

1990-ben férjemmel, Hemző Károllyal, Gust-Art Stúdió néven közös vállalkozást hoztunk létre – fő tevékenységük a gasztronómia. Ezt követően dolgoztunk külföldi könyvkiadóknak is.

1993-tól különböző magazinok, folyóiratok konyharovatát jegyeztük (Lakáskultúra, Kiskegyed Konyhája, Horizon, Ízeink/Magyar Hírlap, RTV Ízletes, Konyhaművészet). A Nők Lapja, és a Lajos Mari Konyhája magazinoknak jelenleg is munkatársai vagyunk.

1999-től a könyveinket lányom, Salvarani Zsófia tervezi-tördeli, az ételfotózásban 2008-tól vejünk, Lakatos Lajos is aktívan részt vesz.

2009-ben Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kaptam.

De ami még ennél is nagyobb örömet jelent, hogy 2006-ban megszületett családunk szeme fénye és ételeink főkóstolója, Leonóra unokánk.

Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: